Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft ve své dokumentaci k systému Windows 11 zmiňuje, jakým způsobem jej bude aktualizovat a udržovat. Vypadá to, že metodologie se v tomto případě oproti aktuálním Windows 10 nezmění. 
doriel (497) | 2.8.20219:52
A proč by se měl způsob změnit, když je t ten samý systém s novými obrázky na plochu? Myslet si, že to bude dělat jinak je naivní. Jediné co se za poslední dobu změní je, že Windows Server burdou mít základní podporu 5 let jako LTSC. Díky bohu za to.
Odpovědět0  0
maiki (166) | 29.7.202121:21
Zasadni otazka: budou lidi kvuli Windows 11 vyhazovat notebooky a pocitace? Kolik lidi poslusne nakoupi novy hardware kvuli Windows 11...
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1610) | 1.8.202114:38
Prostá odpověď ­- kdo nebude moci aktualizovat, nechá si desítky. Nový hardware si koupí jen nadšenci ­- pokud už jej nemají.
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 29.7.202114:57
Windows 10 je poslední Windows na mých strojích. Zatímco Windows se každý rok mění v něco horšího, linux nám docela dospěl. Navíc, co si budeme povídat, člověk už nemá počítač primárně na hraní a i to hraní na linuxu se o hodně posunulo kupředu, takže není žádný důvod se držet Windowsu.
Odpovědět5  0
Tomcat2 (635) | 29.7.202118:33
Teď jsem nedávno koukal na jedno Linusovo video ohledně Linuxu a ono už po ním není ani problém rozběhat skoro všechny primárně Windows hry bez nějakého výrazného výkonnostního propadu:

https:­/­/youtu.be­/_Ua­-d9OeUOg?t=535
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.7.202114:56
Počítám, že se stále drží toho nesmyslu s restartem co? Proboha proč, vždyť ot není potřeba.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 2.8.20219:53
Jj, mají shadowcopy ale technologii neumí ovládat. Live patching linuxového kernellu by jim mohlo být vzorem, mohli by to vykrást jak je jejich dobrým zvykem.
Odpovědět0  0
Tomcat2 (635) | 29.7.202110:05
Nainstaloval jsem si tu sračku do VM a z prvního dojmu jsem akorát nasranej a nechápu, jak je možný dokurvit i to, co ještě nějak ve Win10 fungovalo!!!

GUI otřesný. Ten panel ve středu se sice dá šoupnout doleva, ale po kliknutí na Start se otevře okno, co ani neobsahuje aspoň to užitečné, co bylo ve startu předtím!!! Ve Win10, byť tam byl ten Metro panel, tak se to dalo aspoň nějak zužitkovat a když si s tím človek vyhrál, tak si tam dal jen to,co potřebuje a celkem to pak i vypadalo hezky, ale tady nic není, jen podivný okno, ikony a vypnutí a ještě hodně špatnej layout!!

Nejde nastavit permanentní zobrazení všech ikon v pravé systémové části Start panelu, jen je jak dement po jedné můžete zapínat a vypínat!! Takže to budete dělat pořád dokola, s každou nově nainstalovanou aplikací, pokud tam chcete mít ty ikony všechny. Předtím to šlo jednou volbou zobrazovat všechno.

Zmizel normální směšovač hlasitosti v malém okně u ikony reproduktoru, místo toho se otevře to hnusné okno nastavení a hlasitosti jsou tam neintuitivně pod sebou!!!

Dokonce nejde ani chytnout ikonu na ploše a přetáhnout ji na panel!! Musím ji připnout do Startu a potom až ji můžu dát na panel, WTF?!!

Schválně komplikovaná změna výchozího prohlížeče, kdy nestačí jen změnit výchozí webový prohlížeč, ale musí se to měnit zvlášť pro FTP, HTTP a HTTPS protokol v nastavení!!! A ještě se to má tu drzost zeptat, jestli opravdu chcete změnit prohlížeč a nedáte Edge šanci, WTF?!! Asi ne, když to měním...

Nastavení mi přijde ještě víc ořezané, ale aspoň zůstal klasický Ovládací Panel, chvála bohu...při nastavení síťového adaptéru to skáče do klasického okna, stejně tak, jako při nějakých sofistikovaných nastaveních, stejně jako ve Win10...

Celé to působí primitivním, uniformním a nenápaditým dojmem. S designem si hlavu očividně nikdo nelámal, typická rychlokvaška...

Některé nastavení, jakoby se chtěli opičit po Androidu, jako třeba Správa úložiště...to přece na desktopu nepotřebujeme...

Já teda nevím, ale za mě to jsou jen mizerně přeskinované desítky, kde se design při jeho tvorbě asi zbláznil a ani se nad tím nezamyslel, nic víc...user experience nula...totální skok zpět...absolutně žádný pokrok a ani důvod upgradovat, pokud se člověk nechce akorát tak nasrat...
Odpovědět6  2
Pavel Matějka (1610) | 29.7.202110:17
Přesně, ten nový Start je naprosto a neskutečně neergonomická pitomá a debilní zpotvořenina.
Odpovědět3  1
pidalin (1497) | 29.7.202113:25
To vypadá že se stalo přesně to čeho jsem se nejvíc bál, Microsoft se už uplně vykašlal na desktopovýho uživatele a cílí čistě jenom na mobilní děcka. Bohužel tenhle vývoj je ve všem, teď nám dali do výroby novej CNC stroj a je to to samý, neefektivní, nesmyslný programování, všechno trvá dlouho, nedá se to programovat efektivně. Nechápu jak je tohle sakra možný že tohle je teď trend prostě uplně ve všech počítačovejch věcech. Na starym CNC jsem si mohl otevřít 100 programů najednou v editoru a překopírovávat řádky mezi nima, tady si můžu otevřít jeden a ještě se to spouští snad půl minuty a žádný řádky tam ani nejsou, je to celý nesmyslná 3D grafika. Uplně stejnej pocit mam z moderního softwaru a OS na PC, prostě jdou cestou kterou nechápu. Je to neintuitivní a už s tim nadále nejde efektivně a rychle dělat.
Nejlepší Windows bylo XP, to mi nikdo nerozmluví, pak už to s tou intuitivitou GUI šlo jenom dolů. Sedmička se ještě dala ale XPčko bylo prostě na používání jednodušší a přehlednější a taky to byl poslední Windows kde fungoval vyhledávač.

Ještě se taky bojim toho že ve Win 11 už nepujde nastavit to aby se okna dole na panelu neshlukovaly a aby měly popisky, bez toho prostě nedokážu s PC efektivně dělat. Na co sakra máme 32­" 4K monitory když mi to pak windows slouží do 3 ikonek? To prostě nedává smysl. Já furt zastávam ten názor že maj udělat Windows čistě pro stolního uživatele a pak pro ty mobilní kraviny, to je jediná správná cesta.
Odpovědět4  1
sareth (36) | 29.7.20217:54
Ako je to so zapnutím TPM? Keď vymením procesor alebo dosku, tak mi potom nepôjde Windows? Budem mať potom prístup k dátam na disku? Čo ak aktualizujem BIOS a obnovia sa nastavenia, kde to bude predvolene vypnuté? Tiež je tam možnosť vymazania kľúčov.
Odpovědět2  2
honza1616 (3662) | 30.7.202112:05
Na mém pocitaci jsem TPM zapnul a bez problemu
Samozřejmě ze po aktualizaci BIOSu se tato funkce vypne a musíte ji zapínat, soucasne desky maji tuto funkci ve výchozím nastavení vypnuto,
nove desky s příchodem nejspíš nadcházejících AlderLake a ZEN 4 uz jiste budou mít tuto funkci ve výchozím nas. zapnutou
Odpovědět1  1
doriel (497) | 2.8.20219:57
Pokud zašifrovaný disk dáš do jiného PC, nebo vyměníš desu jak píšeš, musís při bootu zadat dešifrovací klíč. Potom si to ve Windows vypni, abys nemusel klíč dávat při každém startu Windows.
Potm to znovu zapni, klíč se vygeneruje podle TPM modulu. Když s diskem vyměníš i TPM modul ­(malá destička velká asi jako wifi­), mělo by to všecko běžet dál jak jsi zvyklý.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.